Megjelent a GINOP Plusz-1.4.3-24 „KKV Technológia Plusz Hitelprogram”

Megjelent a GINOP Plusz- 1.4.3-24 „KKV Technológia Plusz Hitelprogram”, a hitelkérelmek benyújtására 2024. április 30-tól lesz lehetősége a vállalkozásoknak.

Hitelprogram célja

A Hitelprogram célja a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások (KKV-k) termelékenységének és hozzáadott értékének növelése a technológiai és szervezeti megújítás támogatásán keresztül. Célja továbbá a KKV-k korszerű termék- és szolgáltatásfejlesztési képességének megteremtése, bővítésének támogatása, lehetővé téve megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására vonatkozó energiahatékonysági beruházásokat is. A Hitelprogram célja a mikro-, kis- és középvállalkozások olyan beruházásainak a támogatása, ahol a vállalkozások rövid- és középtávon bevételt termelő, megtérülő technológiákba fektetnek be.

Kölcsönfelvevők köre

A Hitelprogram keretében Támogatásra jogosultak a devizabelföldinek minősülő, Magyarország területén székhellyel, illetve az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarország területén fiókteleppel és magyar adószámmal rendelkező, gazdaságilag potenciálisan életképes, azonban finanszírozási forrásokhoz nem, vagy nem megfelelő mértékében hozzájutó mikro-, kis- és középvállalkozások, melyek legalább 5 főt foglalkoztatnak, és amelyek legalább egy teljes, lezárt üzleti évvel rendelkeznek.

Gazdálkodási formakód

  • 113 (Korlátolt felelősségű társaság);
  • 114 (Részvénytársaság);
  • 116 (Közkereseti társaság);
  • 117 (Betéti társaság)
  • 121 (Szociális szövetkezet)
  • 129 (Egyéb szövetkezet)
  • 141 (Európai részvénytársaság)
  • 142 (Európai szövetkezet)
  • 226 (Külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe)
  • 228 (Egyéni cég)
  • 231 (Egyéni vállalkozó)
  • 572 (Nonprofit korlátolt felelősségű társaságg
  • 573 (Nonprofit részvénytársaság)
  • 576 (Nonprofit betéti társaság)

Hitelprogramból kizártak köre

A Hitelprogram keretében kizárt az a Kölcsönigénylő és/vagy nem köthető Kölcsönszerződés és nem folyósítható Kölcsön olyan mikro-, kis- és középvállalkozásnak:

  • A GINOP Plusz 1. prioritás keretében már támogatásban részesült vállalkozás jelen Hitelprogram keretében nem részesülhet támogatásban kivéve, ha elutasító döntéssel rendelkezik vagy a támogatói döntés előtt visszalépett, melyet a Kölcsönkérelem benyújtásakor hitelt érdemlően igazolt.
  • Jelen Hitelprogram keretében elektromos járműre vonatkozóan nem részesülhet támogatásban azon kölcsönigénylő, amely az „RRF-10.10.-1-24 Közúti elektromos jármű beszerzés támogatása vállalkozásoknak” című Felhívás keretében támogatást igényelt, kivéve, ha elutasító döntéssel rendelkezik vagy a támogatói döntés előtt visszalépett, melyet a Kölcsönkérelem benyújtásakor hitelt érdemlően igazolt.
  • amely potenciálisan gazdaságilag nem életképes
  • amely jogerős végzéssel elrendelt csőd-, felszámolási vagy végelszámolási eljárás alatt áll (kapcsolt és partner vállalkozások is vizsgálandók)
  • élelmiszeripari vállalkozás részére, illetve élelmiszeripari tevékenységre irányuló fejlesztési igényre (TEÁOR 10-11 besorolás szerinti főtevékenységű vállalkozások, illetve erre irányuló fejlesztési igény. Továbbá kizáró feltétel az is, amennyiben az igénylő vállalkozásnak nem a 10-11 TEÁOR kód szerinti a főtevékenysége, azonban a benyújtást megelőző teljes lezárt üzleti év alapján, az árbevételének több mint 50%-a származik ezen tevékenység(ek)ből)
  • építőipari vállalkozás részére, illetve építőipari fejlesztési igényre (TEÁOR 41-43 kód szerinti főtevékenységű vállalkozások, illetve erre irányuló fejlesztési igény. Továbbá kizáró feltétel az is, amennyiben az igénylő vállalkozásnak nem a 41-43 TEÁOR kód szerinti a főtevékenysége, azonban a benyújtást megelőző teljes lezárt üzleti év alapján, az árbevételének több mint 50%-a származik ezen tevékenység(ek)ből)

Elszámolható költségek köre

1) új tárgyi eszköz beszerzése legalább az összes elszámolható költség 50%-a értékben,

  • technológiai korszerűsítést eredményező új, egyenként minimum nettó 200.000 Ft értékű eszközök
  • technológia fejlesztéshez kapcsolódó, új, egyenként minimum nettó 200.000 Ft értékű IKT eszközök (hardver, hálózati és telekommunikációs eszközök) beszerzési költségei, a tárgyi eszköz beszerzésen belül maximum 30%-os mértékben,
  • elektromos jármű beszerzése, a tárgyi eszköz beszerzésen belül maximum 50%-os mértékben, az alábbi feltételek mellett:

Kizárólag az 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szerinti M1, N1, N2 járműkategóriába tartozó jármű szerezhető be a projekt keretében. Egy projekt keretében legfeljebb 1 db jármű szerezhető be.

A meghatározott értéknél magasabb nettó bekerülési értékű jármű nem számolható el. Tehát nem szerezhető be és nem számolható el olyan jármű, aminek a nettó ára magasabb az adott kategóriában alább meghatározott összegnél.

Gépjármű kategória

Bruttó akkumulátor kapacitás (kWh)

a projekt keretében elszámolható gépjármű maximális nettó ára

M1

<=41

11 500 000 Ft

41<

14 000 000 Ft

N1 és N2

<=49

17 000 000 Ft

49<X<=74

22 000 000 Ft

74<

25 000 000 Ft

Gépjármű kategóriák magyarázata az 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szerint:

  • ,,M1 járműkategória”: személygépkocsik,
  • ,,N1 járműkategória”: legfeljebb 3,5 t megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik és vontatók,
  • ,,N2 járműkategória”: több, mint 3,5 t, de legfeljebb 12 t megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik és vontatók

2) immateriális javak beszerzése (önállóan nem, kizárólag a tárgyi eszköz beszerzéshez kapcsolódóan elszámolható), legfeljebb az összes elszámolható költség 10%-a, a Felhívás 2. számú melléklete szerinti TESZOR lista alapján

3) További költségek az alábbiak tekintetében, ideértve a kivitelezési költségeket, legfeljebb az összes elszámolható költség 30%-a erejéig:

  • a megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazásához kapcsolódó új eszközök beszerzésének költsége, valamint
  • az új megújuló energiatermelő eszköz (pl.: napelem) beszerzésnek költsége, amely kizárólag a vételárat és az eszköz kiegészítő elemeit (pl. napelem esetén tartószerkezet, inverter, csatlakozódoboz, túláram és túlfeszültség védelem, kábelezés) tartalmazhatja.

4) egyéb mérnöki és szakértői díjak, tanácsadási költségek (pl. fordítás, tolmácsolás, lektorálás)

5) képzéshez kapcsolódó költségek, képzési és tanácsadási szolgáltatások együttesen legfeljebb az összes elszámolható költség 5%-a

6) minőség-, környezet- és egyéb irányítási rendszerekhez kapcsolódó költségek (pl. minőségellenőrzéssel és tanúsítással kapcsolatos szolgáltatások költsége, minőséget tanúsító címkék használatával kapcsolatos költségek) legfeljebb az összes elszámolható költség 2,5%-a.

Tárgyi eszköz beszerzése esetén a Hitelprogram keretében kizárólag a Felhívás 1. számú mellékletben található Vámtarifa szám (VTSZ) listán szereplő VTSZ számok alá tartozó, a fejlesztendő tevékenység végzéséhez szükséges eszközök beszerzésének költsége támogatható.

 

Az elszámolható költségek mértékére, illetve arányára vonatkozó elvárások

 Költség típus

Maximális mérték az összes elszámolható költségre vetítve

Új tárgyi eszköz beszerzése (összes elszámolható költség min. 50%-a)

 

 

 

 

100%

Új IKT eszköz (beszerzendő tárgyi eszközök max. 30%-a)

Új elektromos jármű beszerzése (beszerzendő tárgyi eszközök max. 50%-a)

 

A két költségtípus esetén együttesen max. 50%

Megújuló energiaforrást hasznosító technológiák

30%

Immateriális javak

10%

Szakértői díjak, képzés, tanácsadás

5%

Minőség-, környezet- és egyéb irányítási rendszerek ktg-e

2,5%

Kölcsön összege: minimum 10 millió Forint – maximum 100 millió Forint

Az igényelhető hitelösszeg nem haladhatja meg a hitelkérelem benyújtását megelőző lezárt pénzügyi év üzemi eredményének tizenötszörösét.

Hitelprogramban kezdő vállalkozások által igényelhető kölcsön maximum 50 millió Forint lehet. Jelen Felhívás szerint kezdő vállalkozásnak minősülnek a három teljes, lezárt üzleti évvel nem rendelkező vállalkozások.

Kölcsön típusa: Éven túli lejáratú kamatmentes beruházási Kölcsön.

Saját forrás:

A Saját Forrás minimálisan elvárt mértéke a Projekt elszámolható költségének legalább 10%-a, regionális beruházási támogatással érintett költségtételek vonatkozásában az elszámolható költségek legalább 25%-a, amelynek felhasználását a Végső Kedvezményezettnek legkésőbb az első folyósítás előtt igazolnia szükséges.

A kölcsön kamata, díjak és jutalékok:

Kamat

0% / év

Kezelési költség

 

 

Nem kerül felszámításra

Rendelkezésre tartási jutalék

Előtörlesztési díj

Szerződésmódosítási díj

Késedelmi kamat

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 6:48 §-ában meghatározott mértékű késedelmi kamat.

Egyéb költségek

A kölcsönkérelem bírálatával, a kölcsönszerződés megkötésével és módosításával, valamint a kölcsön olyósításával összefüggésben nem számítható fel díj, kivéve az, amely harmadik felet illet (pl. értékbecslői, közjegyzői díj).

A követelésbehajtás költségei felszámíthatók.

A Finanszírozási Összeg a Végső kedvezményezett által bármikor előtörleszthető vagy végtörleszthető anélkül, hogy az a kölcsön kondícióinak romlását, vagy terheinek, költségeinek növekedését eredményezné.

Futamidő:

A futamidő a kölcsönből beszerzendő új tárgyi eszköz a Társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao.) szerinti amortizációjának végéig, az alábbiak szerint – függetlenül attól, hogy a Végső Kedvezményezett a Tao. alapján más amortizációs kulcsot is alkalmaz:

  • az 50%-os amortizációs kulcs alá tartozó eszközök esetén legfeljebb 24 hónap. Ezt kell alkalmazni az általános rendeltetésű számítástechnikai gépek, berendezések esetében (HR8471 Vtsz.).
  • a 33%-os amortizációs kulcs alá tartozó eszközök esetén legfeljebb 36 hónap
  • a 25%-os amortizációs kulcs alá tartozó eszközök esetén legfeljebb 48 hónap
  • a 20%-os amortizációs kulcs alá tartozó eszközök esetén legfeljebb 60 hónap
  • a 14,5%-os amortizációs kulcs alá tartozó eszközök esetén legfeljebb legfeljebb 82 hónap.
  • 10%-os mértékű megújuló energiával kapcsolatos beruházást is tartalmazó projekt esetén a szerződéskötéstől számított legfeljebb 120 hónap, amennyiben a kivitelezéssel érintett ingatlan is bevonásra kerül a fedezeti körbe

A maximális futamidőt a leghosszabb maximális amortizációs idővel rendelkező – a beruházás részét képező – eszközhöz tartozó futamidő hónapban megadott adata alkalmazásával szükséges meghatározni. A feltüntetett futamidők a lehetséges türelmi és/vagy rendelkezésre tartási időt is tartalmazzák.

Rendelkezésre tartási idő:

A kölcsönszerződés megkötésétől számított minimum 6 hónap, legfeljebb 18 hónap, mely megújuló energiával kapcsolatos beruházást tartalmazó projekt esetén indokolt esetben további 6 hónappal meghosszabbítható.

Türelmi idő:

A rendelkezésre tartási idő végétől számított maximum 6 hónap.

Projekt megvalósításának határideje:

A Projekt megvalósításának határideje (fizikailag és pénzügyileg befejezett) a szerződéskötést követő 18 hónap, amely határidő indokolt esetben további 6 hónappal meghosszabbítható.

Törlesztés ütemezése:

A törlesztés a türelmi idő lejártát követően havonta, egyenlő tőketörlesztő részletekben történik. Esedékessége a tárgyhónap 15. napja. Az első tőketörlesztés azon naptári hónapot követő hónap 15. napján esedékes, amelyben a türelmi idő lejárt. Ha a tárgyhó 15. napja nem munkanap, akkor a következő munkanapon esedékes.

Projekt megvalósítási helyszíne:

A Végső Kedvezményezett Magyarországon, Budapesten kívül, bejegyzett székhelye, telephelye vagy fióktelepe. Minden esetben a Projekt megvalósítás helyszíne számít és nem a Kölcsönt igénylő székhelye, ezért a budapesti székhellyel rendelkező szervezet Projektje is támogatható, amennyiben a Projekt maga Budapesten kívül, de Magyarországon valósul meg.

  • A megvalósítási helynek a kölcsönkérelem benyújtásakor már bejegyzettnek kell lenni a cégkivonatba, illetve a Végső Kedvezményezettről vezetett megfelelő nyilvántartásba, továbbá a kölcsön futamideje alatt is igazolni kell, hogy a megvalósítási helyszínen valóban gazdasági tevékenység folyik.
  • Szoftver vagy hardver, illetve mobileszközök beszerzése esetén a megvalósítási helyszínnek az a telephely vagy fióktelep minősül, amelyre a beszerzett eszközök számvitelileg aktiválásra kerülnek, valamint a megvalósítási helyszín alkalmas az eszközök tárolására is.

Biztosítékok köre:

A beruházás tárgyát kötelező fedezeti körbe bevonni. A beruházás tárgya a futamidő végéig nem idegeníthető el.

Elvárt fedezettség mértéke: 50%

  • új gép/berendezés/gépjármű vásárlás esetén elégséges a megvásárolt gép/berendezés/gépjármű fedezetként, kivéve, ha az Eljárási Rend szerint a fedezetértékelés során a gép/berendezés/gépjármű fedezeti értékét csökkenteni szükséges. Amennyiben az Eljárási Rend szerint a fedezeti értéket csökkenteni szükséges, az elvárt fedezettség mértéke 50%.
  • megújuló energiaforrást hasznosító technológia projektcél esetén, a kivitelezéssel érintett ingatlant kötelező bevonni fedezetként. Amennyiben az Eljárási Rend szerint a fedezeti értéket csökkenteni szükséges, az elvárt fedezettség mértéke 50%.

Az alábbi kiegészítő biztosítéki formák fogadhatóak el:

  • ingatlan jelzálog
  • ingó jelzálog (gépen, berendezésen, járművön)
  • fizetési számla követelésen alapított óvadék
  • jogi személy készfizető kezessége
  • hitelintézet által vállalt garancia

Állami támogatási kategória:

Támogatható tevékenység függvényében lehetséges

  • 638/2023 (XII.28.) Korm. rendelet 9. § 39. pontja szerint Csekély összegű támogatás
  • 638/2023 (XII.28.) Korm. rendelet 9. § 1. pontja szerint Regionális beruházási támogatás
  • 638/2023 (XII.28.) Korm. rendelet 9. § 21. pontja szerint A tiszta üzemű vagy kibocsátásmentes járművek beszerzésére és járművek utólagos átalakítására nyújtott beruházási támogatás
  • 638/2023 (XII.28.) Korm. rendelet 9. § 14. pontja szerint Képzési támogatás

A Hitelprogram keretösszege: 155,54 milliárd Forint

A keretösszeg legalább 65%-a a négy leghátrányosabb helyzetű régióban, azaz – Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Észak-Alföld, Észak-Magyarország – projektet megvalósító vállalkozások részére kerül allokálásra.

Támogatási kérelmek benyújtása határideje:

A kölcsönkérelem csak az MFB Zrt.-vel szerződéses kapcsolatban álló, megfelelő jogosítvánnyal rendelkező Közvetítőhöz (MFB Pont Plusz) nyújtható be. A Közvetítők listáját az MFB Zrt. a honlapján (www.mfb.hu) teszi közzé.

A Hitelprogram keretében 2024. áprilistól lehet kölcsönkérelmet benyújtani.

 

Amennyiben a pályázati lehetőség felkeltette érdeklődését kérem, hogy a további részletes információkért vegye fel velünk a kapcsolatot a “kapcsolat” menüpontban található űrlap kitöltésével!

Hasznosnak találta? Talán más is annak fogja.

Megosztás itt: facebook
Megosztom Facebookon!
Megosztás itt: linkedin
Megosztom LinkedInen!