Közúti elektromos jármű beszerzés támogatása vállalkozásoknak – RRF-10.10.1-24

2024.02.05-től benyújtható  a közúti elektromos jármű beszerzés támogatása vállalkozások számára. A pályázat célja a Magyarországon székhellyel vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel, magyar adószámmal rendelkező gazdasági társaságok és egyéni vállalkozások számára a tiszta üzemű közlekedés elősegítése.

Támogatást igénylők köre

A felhívásra támogatási kérelmet nyújthat be Magyarországon székhellyel vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel, magyar adószámmal rendelkező gazdasági társaság vagy egyéni vállalkozó, amelynek alapítása 2021.12.31. vagy ennél korábbi dátumú és a támogatást igénylőnek a támogatási kérelem benyújtását megelőző jóváhagyott, legutolsó lezárt, teljes üzleti év éves beszámoló szerinti nettó árbevétele meghaladja a projekt elszámolható költségét.

Továbbá, Taxis személyszállítás (TEÁOR 4932) tevékenységet folytató egyéni cég vagy egyéni vállalkozó kizárólag abban az esetben nyújthat be támogatási kérelmet, amennyiben a cégjegyzékében vagy az egyéni vállalkozói nyilvántartásában legkésőbb 2023. december 1-éig bejegyzésre került a Taxis személyszállítás (TEÁOR 4932) tevékenység.

Támogatási kérelmet nem nyújthat be olyan vállalkozás, melynek a tevékenységei között szerepel a Gépjárműkölcsönzés (TEÁOR 771) és a Gépjármű-kereskedelem (TEÁOR 451) nyújtása.

Gazdálkodási formakód

  • 113 (Korlátolt felelősségű társaság);
  • 114 (Részvénytársaság);
  • 116 (Közkereseti társaság);
  • 117 (Betéti társaság)
  • 121 (Szociális szövetkezet)
  • 122 (Takarék- és hitelszövetkezet)
  • 123 (Iskolaszövetkezet)
  • 124 (Agrárgazdasági szövetkezet)
  • 126 (Biztosító és viszontbiztosító szövetkezet)
  • 129 (Egyéb szövetkezet)
  • 226 (Külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe)
  • 228 (Egyéni cég)
  • 231 (Egyéni vállalkozó)
  • 572 (Nonprofit korlátolt felelősségű társaság)
  • 573 (Nonprofit részvénytársaság)
  • 575 (Nonprofit közkereseti társaság)
  • 576 (Nonprofit betéti társaság)

Főbb kizáró okok

Nem nyújtható támogatás azon támogatást igénylő részére:

  • olyan vállalkozás, melynek a tevékenységei között 2021.12.31-én vagy azt követően szerepel a Gépjárműkölcsönzés (TEÁOR 771) és/vagy a Gépjármű-kereskedelem (TEÁOR 451)
  • amelynek a saját tőkéje a támogatási kérelem benyújtását megelőző jóváhagyott (közgyűlés, taggyűlés, illetve a tulajdonosok által jóváhagyott) legutolsó lezárt, teljes üzleti év éves beszámolója alapján negatív,
  • akinek, vagy amelynek a támogatási kérelem benyújtását megelőző jóváhagyott (közgyűlés, taggyűlés, illetve a tulajdonosok által jóváhagyott) legutolsó lezárt, teljes üzleti év éves beszámolója alapján a saját tőkéje a törzstőke (alaptőke) jogszabályban előírt legkisebb mértéke alá csökkent

Támogatható tevékenységek köre

A felhívás keretében kizárólag olyan teljesen elektromos, a vásárláskor először Magyarországon forgalomba helyezésre kerülő új gépjármű megvásárlása vagy pénzügyi lízing keretében való beszerzése támogatható, amely megfelel a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet szerinti M1, M2, illetve N1, N2 kategóriás gépjárműnek.

A felhívás keretében hibrid üzemű gépjármű beszerzése nem támogatható.

Járműkategóriák:

  • M1: Személyszállító gépkocsik, a gépjárművezető ülésen kívül legfeljebb nyolc ülőhellyel.
  • M2: Személyszállító gépkocsik, a gépjárművezető ülésen kívül több mint nyolc ülőhellyel és legfeljebb 5 t műszakilag megengedett legnagyobb össztömeggel.
  • N1: Legfeljebb 3,5 t megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsik és vontatók
  • N2: Olyan N kategóriájú járművek, amelyek legnagyobb tömege meghaladja a 3,5 tonnát, de nem haladja meg a 12 tonnát

A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg:

  • a Budapest régióban: 10 800 000 000 Ft;
  • a kevésbé fejlett régiókban (Pest, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld): 19 200 000 000 Ft

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege:

  • minimum 2 800 000 Ft, maximum 64 000 000 Ft.

A projekt keretében beszerzett egy gépjármű maximális támogatása nem haladhatja meg az alábbi táblázatban feltüntetett, az egyes gépjármű kategóriák akkumulátor kapacitására vetített értékeket, illetve az egyes kategóriák esetében egy gépjármű elszámolható költsége nem haladhatja meg a táblázatban meghatározott maximális nettó értékeket.

Akkumulátor kapacitás (kWh)

M1 kategória esetén az egy gépjárműre eső maximális támogatási összeg (Ft)

M1 kategória esetén az egy gépjárműre eső maximális nettó elszámolható költség (Ft)

<=41

2 800 000 Ft

11 500 000 Ft

41<X<=59

3 600 000 Ft

14 000 000 Ft

59<

4 000 000 Ft

20 000 000 Ft

 

M2, N1 és N2 kategória esetén a maximális támogatási összeg (Ft)

M2, N1 és N2 kategória esetén a maximális nettó elszámolható költség (Ft)

<=50

3 600 000 Ft 17 000 000 Ft

50<X<=74

3 800 000 Ft

22 000 000 Ft

74< 4 000 000 Ft

25 000 000 Ft

Támogatás legfeljebb az alábbi darabszámú gépjárművek beszerzéséhez igényelhető:

 

A támogatást igénylő vállalkozás utolsó lezárt teljes üzleti évi statisztikai állományi létszáma (fő)

A projekt keretében be-szerezhető gépjárművek darabszáma (db)

1.

10 főnél kevesebb

1 db

2.

10 fő vagy 10 főnél több, de 50 főnél kevesebb

5 db

3.

50 fő vagy 50 főnél több, de 250 főnél kevesebb

10 db

4.

250 fő vagy 250 főnél több

16 db

A projekt műszaki, szakmai tartalmának meghatározásához az alábbi elvárások figyelembevétele szükséges:

  • A projektben beszerzett eszközöket az érintett eszközök kereskedelmi forgalmával üzletszerűen foglalkozó, kereskedőnek, vagy gyártónak minősülő szállítótól/lízingcégtől kell beszerezni, a piacon szokványos jótállási és szavatossági feltételek biztosítása mellett.
  • A felhívás keretében kizárólag a támogatás alapjául szolgáló gépjárműre megkötött adásvételi szerződés, illetve lízingszerződés benyújtásával lehet támogatást igényelni. Az adásvételi szerződés vagy lízingszerződés megkötésének dátuma nem lehet későbbi, mint a támogatási kérelem benyújtásának dátuma.
  • A végső kedvezményezett a támogatásban részesülő gépjárművet a projekt megvalósítás befejezésétől számított 3 évig, de legkésőbb 2027. december 31-ig fenn kell tartania.
  • A támogatott elektromos gépjármű a fenntartási időszak alatt a forgalomból ideiglenesen sem vonható ki.
  • A végső kedvezményezettnek a beszerzett elektromos gépjármű forgalomba helyezését követően haladéktalanul teljes körű (töréskár, elemi kár, lopáskár, üvegkár, stb.) CASCO biztosítást kell kötnie, melynek a fenntartási időszak végéig érvényesnek kell lennie.
  • A végső kedvezményezett a beruházással létrehozott vagyont – amennyiben az a végső kedvezményezett tulajdonába, illetve vagyonkezelésébe kerül – a támogatási jogviszony ideje alatt, a fenntartási időszak végéig nem idegenítheti el, adhatja bérbe vagy más használatába, illetve terhelheti meg.
  • Jelen felhívás keretében kizárólag azon kereskedőtől beszerzett elektromos gépjárműhöz nyújtható támogatás, amelyek tevékenységi körében 2023. július 1-én már szerepelt a TEÁOR ’08 szerinti 451, Gépjárművek kereskedelme.
  • Pénzügyi lízing finanszírozási forma igénybevétele esetén a végső kedvezményezett, mint lízingbe vevő, kizárólag az alábbi követelményeknek eleget tevő finanszírozókkal köthet lízingszerződést: 2023. július 1-én tevékenységi körében szerepelt a TEÁOR ’08 szerinti 6491, Pénzügyi lízing tevékenység, vagy fő tevékenysége a TEÁOR ’08 szerinti 771, Gépjármű kölcsönzése.
  • Az elektromos gépjárművet világoszöld alapszínű rendszámmal kell forgalomba helyezni.
  • Gépjármű vásárlás esetén a gépjárművet legkésőbb a projekt megkezdésétől számított – a projekt fizikai befejezésére rendelkezésre álló – 20. hónap végig, de legkésőbb 2026. április 30-ig a végső kedvezményezett saját nevén kell forgalomba helyezni, illetve a gépjárműnek a végső kedvezményezett tulajdonába kell kerülnie.
  • Pénzügyi lízing igénybevétele esetén a végső kedvezményezettet a lízingszerződés futam idejének végéig üzembentartóként kell bejegyezni a forgalmi engedélyen, de legkésőbb a projekt megkezdésétől számított – a projekt fizikai befejezésére rendelkezésre álló – 20. hónap végig, de legkésőbb 2026. április 30-ig a gépjárművet a végső kedvezményezett saját nevén kell forgalomba helyezni, illetve a gépjárműnek a végső kedvezményezett tulajdonába kell kerülnie.
  • Pénzügyi lízing igénybevétele esetén a lízingszerződés futam idejét úgy kell meghatározni, hogy a fenti feltételek teljesüljenek.
  • A beszerzett eszközöket a megvalósítás helyszínéül szolgáló székhelyre kell számvitelileg aktiválni.

Projekt területi korlátozása:

A Budapest régióban meghirdetett támogatásra kizárólag a budapesti székhellyel rendelkező támogatást igénylők, továbbá az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Budapesten fiókteleppel, magyar adószámmal rendelkező gazdasági társaság támogatást igénylők, a kevésbé fejlett régióban meghirdetett támogatásra kizárólag a Pest, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld régiókban székhellyel rendelkező támogatást igénylők, továbbá az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és a megfelelő kevésbé fejlett régióban fiókteleppel, magyar adószámmal rendelkező gazdasági társaság támogatást igénylők nyújthatnak be támogatási kérelmet.

A támogatást igénylő megvalósítási helyszínéül szolgáló székhelyének, illetve külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepének bejegyzettnek kell lennie az adott régiókategóriában a támogatást igénylő cégkivonatában.

Elszámolhatóság:

A támogatott projektek vonatkozásában 2023. november 1-től 2026. április 30-ig felmerült kiadások számolhatóak el.

A projekt keretében kizárólag olyan tisztán elektromos gépjármű számolható el, melynek a végső kedvezményezett nevére szóló forgalmi engedély kiállításának és a gépjármű forgalomba helyezésének a dátuma nem korábbi, mint a felhívás társadalmi egyeztetésére bocsátás dátumát követő nap (2023. december. 9.)

Jelen felhívás keretében kizárólag egyszeri elszámolásra van lehetőség.

A támogatás folyósítására – a végső kedvezményezett által benyújtott záró kifizetési igénylés alapján – utófinanszírozással a végső kedvezményezett fizetési számlájára történő utalással kerül sor.

Állami támogatási kategória:

  • támogatás csekély összegű (de minimis) támogatásnak minősül, és összeegyeztethető az (EU) 2023/2831 bizottsági rendelettel

 Támogatási kérelmek benyújtása határideje:

A támogatási kérelmet Budapest régióban és a kevésbé fejlett régiókban (Pest, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld) egyaránt 2024. február 05. 10:00-tól 2025. március 31. 10:00-ig lehet benyújtani.

A támogatási kérelem benyújtása

Támogatási kérelmét az online kitöltő programon keresztül nyújthatja be a pályázati portálon. Ehhez először jelentkezzen be a www.palyazat.gov.hu  oldalon, az „Egységes beléptető felület

A nyilatkozatot minősített tanúsítványon alapuló, legalább fokozott biztonságú elektronikus aláírással kell ellátnia, vagy azonosításra visszavezetett dokumentumhitelesítés szolgáltatással (AVDH) kell hitelesítenie.

 

Amennyiben a pályázati lehetőség felkeltette érdeklődését kérem, hogy a további részletes információkért vegye fel velünk a kapcsolatot a “kapcsolat” menüpontban található űrlap kitöltésével!

 

Forrás: www.palyazat.gov.hu

Hasznosnak találta? Talán más is annak fogja.

Megosztás itt: facebook
Megosztom Facebookon!
Megosztás itt: linkedin
Megosztom LinkedInen!