Megjelent a VINOP-2.1.2-21 kódszámú „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése” című felhívás Tervezete

VINOP-2.1.2-21

Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése

 (TERVEZET)

 

Jelen felhívás olyan mikro-, kis-, és középvállalkozásokat, illetve nagyvállalatokat támogat, amelyek jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó, új, piacképes termékek, szolgáltatások, technológiák, illetve ezek prototípusai kifejlesztését célozzák meg.

Támogatás célja

A pályázati felhívás keretében a cél a hazai vállalkozások kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységének ösztönzése, a kutatás-fejlesztési és innovációs aktivitás növelése az innovatív vállalkozások körében.

Ennek elősegítése érdekében a felhívás újdonságtartalommal rendelkező termék, technológia, szolgáltatás, előállításához nyújt támogatást a hazai vállalkozások részére, ezzel is hozzájárulva a jelentős szellemi hozzáadott értékkel rendelkező versenyképes termék, technológia, szolgáltatás létrejöttéhez.

A felhívás támogatja továbbá a hazai vállalkozások és kutató-tudásközvetítő szervezetek közötti hosszútávon fenntartható, stratégiai jelentőségű együttműködések elérését, új tudományos eredmények létrehozatala céljából.

Támogatást igénylők köre

1.mikro-, kis-, és középvállalkozások illetve nagyvállalatok;

a) amelyek, rendelkeznek legalább kettő lezárt (beszámoló alátámasztott), teljes (365 napot jelentő) üzleti évvel (az előtársaságként való működés időszaka ebbe nem        számít bele),

b) amelyek, éves átlagos statisztikai állományi létszáma a támogatási kérelmek benyújtását megelőző legutolsó lezárt, teljes üzleti évben minimum 3 fő volt

c) amelyek Magyarországon székhellyel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok, vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és        Magyarországon fiókteleppel rendelkező kettős könyvvitelt vezető gazdasági            társaságok fióktelepei,

d) amelyek nem tartoznak az EVA vagy KATA hatálya alá.

2. Költségvetési szervek, költségvetési szervek jogi személyiséggel rendelkező intézményei, egyéb, jogi személyiségű nonprofit szervezetek

3. Kizárólagos állami tulajdonú non-profit gazdasági társaságok

Jogi forma

a) kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok,

b) Nonprofit és egyéb nem nyereségérdekelt szervezetek

c) Költségvetési- és költségvetési rend szerint gazdálkodó szervek

Gazdálkodási formakód

  • 113 Korlátolt felelősségű társaság
  • 114 Részvénytársaság
  • 116 Közkereseti társaság
  • 117 Betéti társaság
  • 226 Külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe
  • 312 Központi költségvetési szerv
  • 342 Köztestületi költségvetési szerv
  • 381 Költségvetési rend szerint gazdálkodó, központi költségvetési körbe tartozó szerv
  • 572 Nonprofit korlátolt felelősségű társaság
  • 573 Nonprofit részvénytársaság
  • 599 Egyéb, jogi személyiségű nonprofit szervezet

Főbb kizáró pontok

Nem nyújtható támogatás azon támogatást igénylő részére:

  • amely vállalkozás nem rendelkezik legalább kettő lezárt (beszámolóval alátámasztott), teljes (365 napot jelentő) üzleti évvel, az előtársaságként való működés időszaka ebbe nem számít bele
  • amely vállalkozásnak jelen projektjének az igényelt támogatása meghaladja a támogatási kérelem benyújtását megelőző jóváhagyott (közgyűlés, taggyűlés, illetve a tulajdonosok által jóváhagyott), legutolsó lezárt, teljes üzleti év éves beszámoló szerinti saját tőkéjének összegét. Konzorcium esetén a feltételt vállalati tagonként külön-külön kell teljesíteni.
  • amelyek nem rendelkeznek a NKFI Hivatal kormányzati kutatási, fejlesztési és innovációs szakpolitikai szempontú támogató véleményével vagy a 2014. évi LXXVI. törvény 36.§ (1) bekezdése alapján a jogszabályban megjelölt illetékes Hivatal által kiállított K+F tevékenységek arány meghatározását is tartalmazó igazolással.
  • amely vállalkozás a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap keretéből finanszírozott Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása (2020-1.1.2-PIACI KFI) pályázati felhívás – tavaszi és őszi kör is – keretéből támogatásban részesült.

A projekt keretében megvalósítandó tevékenységek

Önállóan támogatható tevékenységek:

a) Kísérleti fejlesztés (az elszámolható összköltség legalább 50%-a)

Kísérleti fejlesztés: a meglévő tudományos, technológiai, üzleti és egyéb, vonatkozó ismeretek és szakértelem megszerzése, összesítése, alakítása és felhasználása új vagy javított termékek, eljárások vagy szolgáltatások kidolgozása céljából. Ide tartozhatnak például az új termékek, eljárások vagy szolgáltatások fogalmi meghatározását, megtervezését és dokumentálását célzó tevékenységek is.

Önállóan nem támogatható tevékenységek:

 a) Ipari kutatás

Alkalmazott (ipari) kutatás: tervezett kutatás vagy kritikus vizsgálat, amelynek célja új ismeretek és szakértelem megszerzése új termékek, eljárások vagy szolgáltatások kifejlesztéséhez, vagy a létező termékek, eljárások vagy szolgáltatások jelentős mértékű fejlesztésének elősegítéséhez. Magában foglalja komplex rendszerek összetevőinek létrehozását, és beletartozhat a laboratóriumi környezetben vagy létező rendszerekhez szimulált interfésszel rendelkező környezetben történő megépítése, valamint kísérleti sorozatok gyártása, amennyiben ez az alkalmazott kutatáshoz és különösen a generikus technológiák ellenőrzéséhez szükséges.

b) Új eszközök, gépek beszerzése, új technológiai rendszerek kialakítása

c) Információs technológiai fejlesztés: hardver és szoftverbeszerzés

d) A projekt céljához feltétlenül szükséges ingatlan beruházás

e) Projekt előkészítési tevékenység

f) Projektmenedzsment tevékenység (konzorcium esetében kizárólag a konzorciumvezetőnél felmerült költségek)

g) Kötelezően előírt nyilvánosság biztosítása

h) Általános (rezsi) költségek

i) Piacra vitel támogatása a projekt keretében kifejlesztett K+F+I eredmény kapcsán

Elszámolható költségek köre

Szakmai megvalósítás költségei

Szakmai megvalósításban közreműködő munkatársak költségei

– Szakmai megvalósításhoz kapcsolódó személyi jellegű ráfordítás (konzorcium minden tagjának a költségvetésének a részét kell, hogy képezze), projekt szinten minimum 50%

Szakmai tevékenységekhez kapcsolódó szolgáltatások költségei

– Szakmai megvalósításhoz kapcsolódó szolgáltatások költségei

Szakmai megvalósításhoz kapcsolódó egyéb költségek

– Anyagköltségek (maximum a projekt összes elszámolható költségének 20 %-a)

Beruházási költségek

Eszközbeszerzés költségei

– Kutatási-fejlesztési célt szolgáló új eszközök és felszerelések (műszaki berendezések, gépek) költségei a kutatás-fejlesztési projekt megvalósítási időszakában való használatuk időtartamára és mértékéig (amortizáció).

– Új eszközök, gépek beszerzése

– Egyenként minimum nettó 200.000 Ft értékű új hardver beszerzése

Immateriális javak beszerzésének költsége

Szoftverek beszerzése

Építéshez kapcsolódó költségek

– ingatlan építés, bővítés, átalakítás, korszerűsítés anyagköltségei és kivitelezőnek fizetett munkadíj

Szakmai tevékenységekhez kapcsolódó egyéb szolgáltatások költségei

Előkészítés költségei

– Előzetes tanulmányok, engedélyezési dokumentumok költsége

– Közbeszerzési költségek

Projektmenedzsment igénybevételének költségei

– Projektmenedzsment személyi jellegű ráfordítása

– Projektmenedzsmenthez igénybevett szakértői szolgáltatás díja

A projekt szakmai megvalósításához kapcsolódó szolgáltatások költsége

– Kötelezően előírt nyilvánosság biztosításának költsége

Általános (rezsi) költségek

– Kötelezően előírt nyilvánosság biztosításának költsége

Egyéb szolgáltatási költségek

– Külpiaci megjelenés, szakmai vásárokon, kiállításokon részvétel, cégbemutató, termékbemutató

(Kutató-fejlesztő munkatárs esetében legfeljebb 2.000.000 Ft/hó személyi jellegű ráfordítás tervezhető/számolható el; projektmenedzser esetében legfeljebb 800.000 Ft/hó személyi jellegű ráfordítás tervezhető/számolható el; a technikus/segédszemélyzet esetében legfeljebb 800.000 Ft/hó személyi jellegű ráfordítás tervezhető/számolható el.)

Kötelező vállalások

A kedvezményezett a záró kifizetési igénylés benyújtásakor köteles csatolni a 2014. évi LXXVI. törvény 36.§ (1) bekezdése alapján a jogszabályban megjelölt illetékes Hivatal (Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH)) által kiállított K+F tevékenységek arány meghatározását is tartalmazó igazolást, miszerint a projektben elvégzett feladatok a 3.§ szerinti kutatás-fejlesztési tevékenységnek tekinthetők.

A projekt végrehajtására rendelkezésre álló időtartam

A Támogatási Okirat hatályba lépését követően legfeljebb 36 hónap áll rendelkezésre.

Projekt területi korlátozása

A fejlesztés megvalósulásának helyszíne a támogatást igénylő – konzorciumi tag – bejegyzett magyarországi székhelye, telephelye vagy fióktelepe lehet. A megvalósítási helyszínnek 90 nappal a támogatási kérelem beadását megelőzően kell bejegyzésre kerülnie a mikor-, kis-, és középvállalkozások, illetve nagyvállalatok valamint állami többségi tulajdonú non-profit gazdasági társaságok esetében. A megvalósítási helyszínnek továbbá a támogatási kérelem benyújtásának időpontjában per- és igénymentesnek kell lennie (kivéve, ha a kedvezményezett az igény jogosultja), illetve alkalmasnak kell lennie a projekt megvalósítására.

Nem támogathatóak a Budapest területén megvalósuló projektek.

A támogatás mértéke és összege:

a) Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: a Vállalati KFI esetén minimum 50 millió forint, maximum 500 millió forint, konzorcium esetén minimum 200 millió forint; Együttműködési KFI esetén minimum 500 millió forint, maximum 1000 millió forint.

b) Konzorcium esetén az egyes Konzorciumi tagok vonatkozásában a minimum igénybe vehető támogatási összeg 50 millió Ft.

c) Konzorcium esetén az igényelt támogatás legalább 50%-át a konzorciumvezetőnek kell igényelnie.

d) A támogatás maximális mértéke:

Támogatási kategória   mikro- és kisvállalkozás középvállalkozás nagyvállalkozás
Kutatás-fejlesztési projektekhez nyújtott támogatás ipari kutatás

70%

60%

50%

ipari kutatás alábbi eseteiben:
– vállalkozások közötti együttműködés

80%

75%

65%

kísérleti fejlesztés

45%

35%

25%

kísérleti fejlesztés alábbi eseteiben:
– vállalkozások közötti együttműködés

60%

50%

40%

Csekély összegű támogatás (de minimis)

100%

Regionális beruházási támogatás Észak-Magyarország, Észak-Alföld,
Dél-Alföld, Dél-Dunántúl

70%

60%

nem vehet igénybe

Közép-Dunántúl, valamint Pest megye egyes települései

55%

45%

nem vehet igénybe

Nyugat-Dunántúl

45%

35%

nem vehet igénybe

Piliscsaba, Pilisjászfalu

40%

30%

nem vehet igénybe

Előleg összege:

A megítélt támogatás összegének legfeljebb 50%-a lehet.

Támogatási kérelmek benyújtása határideje és módja:

a) Jelen Felhívás keretében a 272/2014. (XI.5.) Korm. rendelet 47. § (2) bekezdése alapján a támogatási kérelmek benyújtására a Felhívás közzétételét követő 12 hónapig van lehetőség.

Az előminősítési kérelmek benyújtása az NKFI Hivatalhoz vagy az SZTNH-hoz az alábbi ütemezés szerint lehetséges:

  • szakasz: 2021. február 1. – 2021. február 28.
  • szakasz: 2021. július 1. – 2021. július 30.
  • szakasz: 2021. december. 1 – 2021. december 30.

A támogatási kérelmek benyújtása 2021. március 1-től 2022. március 2-ig lehetséges.

Az alábbi értékelési határnapokig benyújtásra került projektek kerülnek együttesen elbírálásra:

  • szakasz: 2021. március 1. – 2021. április 30.
  • szakasz 2021. szeptember 1. – 2021. október 29.
  • szakasz 2022. január 17. – 2022. március 2.

Az adott benyújtási szakaszra kizárólag az abban a szakaszban előminősített kérelmek nyújthatók be.

A támogatási kérelem benyújtása

A támogatási kérelem benyújtásának módja online benyújtás, elektronikus kitöltő programon keresztül.

A nyilatkozatot vagy minősített tanúsítványon alapuló fokozott biztonságú elektronikus aláírással kell ellátnia, vagy a magyarorszag.hu oldalon keresztül elérhető AVDH (Azonosításra Visszavezetett Dokumentumhitelesítés) szolgáltatást kell használnia a nyilatkozat aláírására és hitelesítésére. (Az mo.hu AVDH szolgáltatásának igénybevételével kapcsolatos tájékoztató a palyazat.gov.hu oldalon elérhető.)

Forrás: https://www.palyazat.gov.hu/node/73363

Hasznosnak találta? Talán más is annak fogja.

Megosztás itt: facebook
Megosztom Facebookon!
Megosztás itt: linkedin
Megosztom LinkedInen!